20 nejoblíbenějších a nejdoporučovanějších tapas ve Španělsku

Přinášíme vám stručného průvodce tapas pro váš pobyt ve Španělsku, který vám usnadní výběr. Jedná se o typické tapas, které se mohou podávat s nápojem a které si můžete objednat také jako tapu nebo větší porci.

Španělská tortilla

Nejčastěji se objednává jako “Pincho de Tortilla”. Při tradiční přípravě se používají vejce, brambory a olivový olej. Často se však přidává také velká porce cibule.

Patatas bravas a patatas alioli

Křupavé brambory v kabátku s chutnou omáčkou. Brava je pikantní omáčka a alioli je hlavně olivový olej a česnek.

Plátky chleba se šunkou Ibérico

Iberská šunka je nejlepší. Mezi turisty patří k nejoblíbenějším španělským výrobkům. Jako tapas se podává spíše s chlebem nebo typickými španělskými colines (malými křupavými tyčinkami).

Sýr

Ve Španělsku existuje mnoho druhů sýrů a obvykle vám nabídnou sýry místní výroby. Mezi známé druhy patří Manchego (typický pro Kastílii – La Manchu), Idiazábal (Baskicko), Roncal (Navarra), Mahón (Baleáry) nebo Majorero (Kanárské ostrovy).

Olivy

Obvykle se podávají marinované. Ve skutečnosti se nakládaná zelenina často konzumuje jako tapas. Existují také plněné olivy (obvykle s ančovičkami nebo paprikou).

Chobotnice

Chobotnice podávané teplé, obalené v olivovém oleji. Velmi oblíbené po celé zemi, zejména ve formě kroužků.

Krokety

Krokety plněné šunkou jsou nejtradičnějším typem přípravy, ale stále oblíbenější jsou také náplně s houbami, kraby, chobotnicemi, krevetami, treskou nebo silnými sýry, jako je cabrales.

Mušle

Obvykle se připravují v páře a mohou se podávat s citronem nebo s rajčaty, cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou.

Pan Tumaca

Chléb, rajčata, olivový olej a sůl (česnek volitelně). Typický katalánský pokrm, místně nazývaný také “pa amb tomàquet”. Podle chuti může být doplněno šunkou, uzeninou, tortillou nebo sýrem.

Morcilla a chorizo

Spolu se šunkou se jedná o dvě nejoblíbenější vepřové klobásy, které se konzumují jako tapas. Morcilla, španělský černý pudink, se připravuje s rýží a chorizo, španělská papriková klobása, se griluje nebo vaří v moštu. Mezi další oblíbené tapas z vepřového masa patří picadillo (marinované mleté maso), chicharrones a torreznos (křupavé smažené vepřové kůže), které se připravují hlavně ze slaniny.

Gilda

Klasika Baskicka, kde se tapas nazývají “pintxos”. Jedná se o špíz ze sardelí, oliv a chilli.

Huevos Rotos

Tato tapa je známá také jako “huevos estrellados” a skládá se ze smažených vajec s tekutým žloutkem podávaných na lůžku ze šunky a hranolků. Propíchnutím vajec se žloutek rozpustí na ostatních ingrediencích. Tento pokrm se obvykle jí s chlebem, který se namáčí do tekutého žloutku. Existují i další oblíbené varianty tohoto pokrmu, kdy je šunka nahrazena skleněným úhořem, krevetami nebo jinými druhy vepřového masa.

Talíř se sépiemi pečenými na planše

Oblíbený pokrm grilovaný na planše a konzumovaný s majonézou nebo alioli. Na mnoha místech jsou velmi oblíbené smažené malé sépie (podobné sépiím, ale menší než sépie), kterým se v Andalusii říká “puntillitas”.

Paella

Nejoblíbenější recept ve valencijském společenství, který se skládá především z rýže doplněné zeleninou a v závislosti na druhu z masa nebo mořských plodů.

Pulpo a feira

Chobotnice obvykle podávaná na dřevěném prkénku a typická pro Galicii. Proto se jí také říká “pulpo a la gallega” (chobotnice po galicijsku). Podává se vařená, nakrájená na plátky a ochucená solí, pepřem a olivovým olejem.

Papas arrugadas

Tuto tapu ochutnáte zejména při návštěvě Kanárských ostrovů, kde se brambory podávají společně s mojo (kanárskou omáčkou s intenzivní chutí). V nejznámější variantě této tapy se vaří malé brambory z této oblasti s velkým množstvím soli.

Pescaíto frito

Čerstvá ryba obalená v pečivu smažená v olivovém oleji. Obzvláště oblíbený je v Andalusii, kde se tento pokrm často podává v papírovém sáčku s lahodnou marinádou. Tam se mu také říká “bienmesabe”.

Ensaladilla

Studený pokrm připravovaný z vařených brambor, majonézy, tuňáka, vajec a různé nadrobno nakrájené zeleniny, jako je mrkev, hrášek nebo fazole.

Migas

Skládá se z opečených kousků chleba, které jsou osmažené na olivovém oleji a posypané mnoha přísadami, které pokrmu dodávají chuť. Přísady mohou být: chorizo, slanina, paprika, česnek, cibule….. Existuje mnoho různých variant, například se mohou přidat hroznové víno nebo treska…

Salmorejo a Gazpacho

Dvě typické andaluské polévky, které se podávají studené, a proto se konzumují hlavně v létě. Hlavními ingrediencemi jsou rajčata a olivový olej.

Přátelé si navzájem připíjejí

A nápoje? Nejoblíbenějšími nápoji jsou pivo a víno. Oblíbený je také jablečný mošt, vermut nebo sangría. Pivo se obvykle objednává jako “caña” (0,2 litru), “doble caña” (dvojitá), “quinto” nebo “botellín” (cca 0,2 litru) nebo jako “jarra” (půllitrový pivní džbánek). Nejoblíbenějším nápojem je světlé pivo. Pokud jde o vína, je Rioja nejznámější za hranicemi Španělska, ale vynikající vína s označením původu jsou i ve všech ostatních oblastec.h

Similar Posts