Ronda a pueblos blancos

Toto město v provincii Málaga, které je rozděleno na dvě části řekou Tagus de Ronda, se rozkládá po obou stranách této soutěsky, která je hluboká více než 150 metrů. Jeho staré město bylo prohlášeno za chráněnou památku. V této oblasti, kterou znovu dobyli katoličtí monarchové, byli doma Keltové, Féničané, Římané i Maurové.

Stará část města s maurskými pozůstatky a středověkými prvky se rozkládá jižně od Guadalevínu, zatímco modernější část Rondy, která vyrůstala od 16. století, se rozkládá severně od tohoto říčního koryta. Tyto dvě poloviny jednoho z nejzajímavějších měst na trase Bílých vesnic jsou propojeny různými mosty. Ronda se nachází v srdci pohoří Serranía de Ronda, jen několik kilometrů od pobřeží Costa del Sol.

Takzvané “město hradů” se tyčí na strážní věži vytvořené přírodou a na nejpřístupnějším místě je střeženo “alcazabou” (maurskou pevností). Dodnes se zachovaly jak městské hradby, tak hlavní brány, kterými se do města vstupovalo. Puerta del Almocábar (13. století) představovala jižní vstup do města, zatímco Puerta de la Exijara vedla do židovské čtvrti. Puerta de Carlos I. pochází ze 16. století. Bývalá “alcazaba” (maurská pevnost)

V oblasti uvnitř městských hradeb je třeba vyzdvihnout goticko-renesanční kostel Espíritu Santo, postavený na příkaz Ferdinanda Katolického na památku znovudobytí Rondy. Santa María la Mayor, další významná sakrální stavba, nám představuje kombinaci maurských a křesťanských prvků. Ve 13. století postavili Maurové na zdech bývalého římského kostela hlavní mešitu Rondy. Z této doby pochází štukovaný oblouk mihrábu a minaret, který dnes slouží jako zvonice. V následujících staletích byl interiér obohacen o renesanční a barokní dekorativní práce, což je patrné na hlavní kapli, chóru a oltářním kameni. Mudéjarský styl se štukem a podkovovitými oblouky je slyšet v minaretu San Sebastián, který byl později využíván ke křesťanským bohoslužbám. Součástí muslimského dědictví jsou také arabské lázně na břehu řeky ze 13. století, které jsou velmi dobře zachovalé.

Světská architektura Rondy je patrná v šlechtických sídlech a malých palácích. Palacio de Mondragón, palác markýze ze Salvatierry a Casa del Moro jsou jedny z mnoha krásných příkladů, které zde můžeme obdivovat. První z paláců byl po staletí sídlem maurských a křesťanských králů a nyní v něm sídlí Městské archeologické muzeum. V bývalém sídle markýze ze Salvatierry vyniká zejména kovaný balkon v nejčistším rondském stylu. Casa del Rey Moro (Dům maurského krále) zase hrdě vystavuje na odiv svou gotickou mudejarskou výzdobu a visuté zahrady, které byly prohlášeny za památku zahradního umění. Dalšími pozoruhodnými památkami na této straně soutěsky Tajo de Ronda jsou Muzeum “Bandolero”, Lovecké muzeum a Muzeum Lara.

Maurský most, starý most a nový most

Přes soutěsku, která je hluboká více než 100 metrů, nás vedou tři mosty, po kterých se dostaneme na druhý konec města. Maurský most byl postaven ve 14. století a sloužil jako přístup do Arrabal Viejo. Takzvaný “Starý most” se skládá z jediného oblouku o průměru asi 10 metrů, i když nejpozoruhodnější ze všech těchto přechodů ztělesňuje Puente Nuevo, “Nový most”: tato kolosální stavba z 18. století, jejíž základy jsou ukotveny hluboko v rokli, spojuje čtvrti Mercadillo a Ciudad a dosahuje v některých místech výšky 98 metrů a délky 70 metrů.

Budova bývalé městské rady, dnes státní hotel Parador, se hrdě tyčí nad roklí a je jedinečným místem k odpočinku s nádherným výhledem. Šéfkuchař nám nabízí chutné recepty z Rondy, jako je dušená koroptev, pečené kůzle nebo mandlová polévka. Z dezertů doporučujeme mimo jiné “yemas rondeñas” (žloutkový dezert), medový dort nebo mandlový sýr.

Pro obdivování krajiny kolem řeky Guadalevín je ideální promenáda Paseo de Blas Infante a vyhlídka Mirador de los Reyes Católicos (katedrála) v blízkosti býčí arény (nejstarší ve Španělsku). Kostel Nuestro Padre Jesús a pavilon Virgen de los Dolores stojí uprostřed nejmodernějších budov v této části města. U tohoto kostela v gotickém stylu je třeba vyzdvihnout renesanční zvonici, zatímco v kapli Panny Marie vynikají manýristické sochařské skupiny, které zdobí pilíře.

Ronda se v rámci svých slavností opravdu obléká: je to skvělá příležitost k výletu do města. Fiestas de Pedro Romero s býčími zápasy ve stylu Goya a festivalem flamenca jsou důležitým datem ve slavnostním kalendáři, stejně jako Svatý týden, Fiestas de la Reconquista (slavnosti znovudobytí) a pouť Romería de Nuestra Señora de la Cabeza.

Bílé vesnice maurského původu v pohoří Serranía de Ronda kombinují lidovou architekturu s působivými přírodními rezervacemi. Jiné vesnice jsou zase známé svými fénickými (Jimena de Líbar) nebo římskými (Acinipo) ruinami. Maurský charakter zasazený mezi olivovníky a vinice je charakteristickým znakem Algatocínu nebo Atajate. Region Ronda leží v srdci vlhké části Andalusie, kde botanická rozmanitost vytvořila velkolepé krajiny, jako jsou přírodní parky Sierra de las Nieves, Sierra Bermeja nebo Sierra Crestellina. Jen co by kamenem dohodil je pobřeží Malagy, které nám podél své plážové krajiny nabízí živé rekreační enklávy jako Benalmádena, Fuengirola, Marbella nebo Estepona.

Similar Posts