Málaga, památky a nakupování

Kromě 16 slunných pláží nabízí toto město v Andalusii na pobřeží Středozemního moře také nesmírně zajímavý kulturní život. Picassovo rodiště totiž v posledních letech získalo novou podobu a otevřelo muzea pro všechny chutě.

Když vezmeme v úvahu nejen kombinaci moře a kultury, ale také živou atmosféru, bohaté tapas v barech, módní čtvrti jako Soho, modernizované oblasti jako přístav a staleté památky, máme co do činění se vzrušujícím městem, které zaujme každého. Pokud se všichni shodují na tom, že Malaga je krásnější než kdy jindy, musí to mít nějaký důvod.

Poznávání historie

V Málaze na vás čekají nejrůznější historické památky, například Alcazaba, jedna z největších maurských pevností v Andalusii, nebo hrad Gibralfaro, z něhož je pravděpodobně nejkrásnější výhled na celé město. Na úpatí hradu se nachází římské divadlo a staré město, které vybízí k nenáročné procházce. Narazíte zde na památky, jako je tržnice Mercado de las Atarazanas, kde si můžete dát vermut, nebo na památky, jako je katedrála, které se kvůli její pravé nedokončené věži přezdívá “Jednoruká”. Výstup na její střešní terasu je jedinečným zážitkem. V centru Picassova rodného města se nachází velmi doporučované muzeum o malíři. Navštívit můžete také dům, kde se narodil.

Malaga však nezůstala stát na místě ani v minulosti. Nedávno bylo otevřeno Muzeum Carmen Thyssenové, jediné Centre Pompidou mimo Francii, jehož barevná kostka se stala skutečnou dominantou, nebo sbírka Ruského muzea v Petrohradě.

Pokud hledáte spíše undergroundovou kulturu, nenechte si ujít Centrum současného umění, městské umění na fasádách budov a bary alternativní scény v Soho.

Podstata Malagy

Malaga se vyznačuje několika zvláštnostmi. V první řadě je to kromě památek pláž La Malagueta, která je stejně prosluněná jako proslulá. Pokud se chcete naplno ponořit do tradiční kuchyně, měli byste v rybářské čtvrti Pedregalejo ochutnat typické grilované špízy ze sardinek “Espetos”.

Na zpáteční cestě z La Malaguety, hned vedle ní, vás nábřeží 1 vybízí k procházce podél přístavu, kolem obchodů a restaurací až k Farole, majáku, který je skutečnou dominantou města.

Další z pamětihodností Malagy? Bezpochyby pěší třída Calle Marqués de Larios, živá a květinami zaplněná ulička, kterou byste se měli alespoň jednou projít. Večer se tato oblast promění v dokonalou čtvrť tapas. Navštivte význačná místa, jako je Bodega El Pimpi, a sami zjistěte, jak chutná “ajoblanco”.

Málaga je však známá také filmovým festivalem, Svatým týdnem, inovativními restauracemi a dalšími zajímavými místy.

Jedna z nejkrásnějších sakrálních staveb andaluské renesance.

Stavbu budovy si objednal katolický královský pár. Kostel je také lidově známý jako “La Manquita” (“Jednoruká žena”).

Catedral de la Encarnación je jednou z nejvýznamnějších staveb ve městě. Jižní věž a hlavní průčelí zůstávají nedokončené. Katedrála, která byla postavena na místě bývalé čtvrti s mešitou, se nachází v historickém centru města. Stavba byla zahájena v první polovině 16. století v gotickém slohu na objednávku katolického královského páru a pokračovala v 17. a 18. století. Má vlastní zahrady a krásné nádvoří. Uvnitř je katedrála ovlivněna renesancí a barokem. Vynikají její chórové lavice (17. století) v lodi a zejména sochy od Pedra de Meny. Za prohlídku stojí také kaple, například Capilla de la Encarnación, podle níž je katedrála pojmenována.

Nakupování v Malaze

Centrum Málagy je fascinujícím centrem společenského života města. Široký výběr obchodů a kaváren na chodníku, památky, které objevíte při procházce čtvrtí, a živá atmosféra učiní z vašeho nákupního dne neocenitelný zážitek. Jste připraveni na celodenní nákupy v hlavním městě Costa del Sol?

Nejdůležitější nákupní ulice ve starém městě

Nejprve bychom vám rádi představili staré město Málagy. Najdete zde jednu z nejexkluzivnějších a nejznámějších nákupních ulic ve Španělsku: Calle Larios. Zde se můžete procházet od jednoho obchodu k druhému, mezi známými značkami módy, parfumerie, kosmetiky a doplňků. Je považována za jednu z nejdražších ulic ve Španělsku, i když zde najdete i malé tradiční obchody, které se obvykle nacházejí v postranních uličkách Calle Larios.

Poutavé výlohy však nejsou jediným lákadlem pro oči. Obchody totiž sídlí v majestátních budovách, které vyzařují velmi zvláštní estetiku. Designér Eduardo Strachan-Viana-Cárdenas, který je navrhl, zvolil symetrický tvar se zaoblenými rohy.

Souběžně s ulicí Calle Larios vede ulice Calle Nueva. Jedná se o další velmi oblíbenou pěší ulici ve starém městě, kde sídlí významné značky. Před otevřením Calle Larios byla Calle Nueva hlavní nákupní ulicí města. Navzdory svému názvu (Calle Nueva znamená “Nová ulice”) je to jedna z nejstarších ulic starého města.

Památky v Malaze a možnosti nakupování

Malé obchůdky v sousedství ulice Calle Larios

Pokud chcete strávit den klidnějšími nákupy, navštivte obchody na Calle de los Mártires, kde najdete obchody s vintage zbožím a second handem.

V bezprostřední blízkosti se nachází ulice Calle Andrés Pérez. Jedná se o jednu z úzkých uliček starého města Málagy, která si v ničem nezadá s hlavními ulicemi. Umění se zde projevuje v různých podobách, které můžete vidět a pocítit při návštěvě podniků: od uměleckých galerií přes řemeslné stánky, čajovny až po starožitnictví umístěné v paláci. Tato oblast je známá také vyhlášenou tradiční zmrzlinárnou, kde můžete ochutnat i domácí turrones (nugát).

Cestou centrem Málagy byste měli navštívit barevné náměstí Plaza del Pintor Eugenio Chicano, známé také jako La Brecha. Je to velmi atraktivní místo pro setkávání milovníků umění a řemesel, protože zde najdete jedinečné řemeslné obchůdky.

V ulicích Torre de Sandoval, Sancha de Lara a Salinas, rovněž v centru města, se nacházejí značkové obchody a malé obchůdky, kde můžete na chvíli uniknout ruchu rušných ulic. Když se projdete ulicemi a prohlédnete si výlohy, dojdete na náměstí Plaza del Obispo. Toto náměstí s barokní atmosférou obklopují dvě významné budovy: Biskupský palác a katedrála Málaga.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *